Followers

Thursday, August 18, 2011

Bukan Senang nak Senang. bukan Susah Nak Susah.

Haish..
tetiber nak menaip hari ni..
Dlu aku masuk Silat Cekak Malaysia kat Uitm Perak
Then kokurikulum pun amik Silat Gayung.
Haha..Tetiber teringat la..
Ade sorang Senior Silat ni selalu pesan kat kami semua..
Cube korang faham ayat ini "Bukan Senang Nak Senang Bukan Susah nak Susah"

It's like motivation quotes gak la kan..hehe..
Tapi nak tafsir benda nih depends la..
Kalau kita nak senang, x kira lah nak senang dalam pelajaran ke kerjaya ke, ape lagi ye..depends la..
Seseuatu yang kita nak sangat2 tuh nape la susah sangat nak dapat..?
Nampak mcm senang jek..tapi susah nak dapat..
Kenapa ye? Why?
Duk terpikir2 dalam kepala otak nihs..
Korang ade idea yg bernas x??
hahaha...
Contohnya la kan aku nak bg tips nak berjaya dalam pelajaran..
ade satu time tuh rasa senang jek nak score satu subjek nih..
alahai..bukan susah pon..baca buku wat past sem sket..try wat question kat blakang tuhs..bleh la jawab..hahaha.. Tapi tgok2 x dapat A..kih5...
Mungkin ade yg akkan ckp cara aku slah kot..
ataupun kena wat alternative lain, mane taw lecturer tuh mmg skema kers..hahhaa..

Alamak dah termelalut plak..
haha.berbalik pada statement "Bukan Senang Nak Senang" tadi..
Kadang2 kita dah dapat sesuatu tu..Kita rasa senang sangat..
Dan orang yg nampak kita ade sesuatu dan senang jek kita dapat..Macam mane ye leh dia dapat...??
Dan org lain tuh nak jugak dapat mcm kita dapat..
Dan sebenarnya kita telah berusaha utk dapatkan benda tuh..
Sehinggalah beroleh kejayaan..

Tapi macam mana kalau kita xdapat sesuatu kejayaan tuh tetapi orang lain dapat, sedangkan kita tahu dia bukanlah seseorang yg berusaha utk dapatkan nya? 
Wahwah..mesti dah pening sapa yg baca ni kan..haahhaha..
Sje nak bg korang penim2..hahahha..
Itu bermakna org yg dapat tuh sgt genius..hahaha!

"Bukan Susah Nak Susah"

Hrm.pernah x kita rasa ble wat sesuatu rasa susah jek..?
Maybe.. Sometimes kot..?
Well, ade Encik eksekutif ikan keli telah memberi tahu saya bahawa kita kena tukar cara pemikiran kita..
Hahaha..
Betul ke?
Bila kita rasa susah.. kita rasa nak buat sesuatu tuh ade jek yang halang..
Mungkin sebab dia tuh, die nih..
hahahha..
Sebenarnye kita kena betulkan mindset kita walaupun kita mmg sedang susah pon..hahha
Mungkin disaat kita ngah susah kita kena jadi lebih kreatif!
Macam mane?
kita kena tahu bulatan kenalan kita,
kena memahami perangai masyarakat tradisional and masyarakat sosial..kuang3x..

Bleh x Encik ikan keli cakap aku masyarakat Tradisional..?
Memang tergelak jek aku..ahaks!
Okehla..aku x pandai sangat nak berbahas dengan org politik nihs..hahha..

  *Entri diatas hanyalah sekadar suka suki jek..xde kena mengena dgn sesiapa ye =P



3 comments:

Anonymous said...

Hahahaha

Idah said...

betul tu...bukan senang nak senang....nak susah pun bukan susah...pikir2 lah...

KELI OH KELI said...

jom tgk blog khas ikan keli...macam2 ada....semuanya tentang ikan keli...
http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/